Home » Dagelijks vers: Exodus 10:23

Dagelijks vers: Exodus 10:23

Maandag 1 Shevat 5783 (23.01.23)

Dag en Nacht, Duisternis en Licht

לֹֽא-רָא֞וּ אִ֣ישׁ אֶת-אָחִ֗יו וְלֹא-קָ֛מוּ אִ֥ישׁ מִתַּחְתָּ֖יו שְׁלֹ֣שֶׁת יָמִ֑ים וּֽלְכׇל-בְּנֵ֧י יִשְׂרָאֵ֛ל הָ֥יָה א֖וֹר בְּמוֹשְׁבֹתָֽם׃

“Geen Egyptenaar kon zijn broer zien, maar de duisternis belemmerde het zicht van de Israëlieten niet. Gedurende deze eerste drie dagen stierven de Israëlieten die Egypte niet wilden verlaten – vier vijfde van de bevolking. Dit gebeurde juist toen de Egyptenaren het niet konden zien, zodat zij niet konden denken dat deze Joden stierven aan dezelfde oorzaak als waaraan de Egyptenaren stierven tijdens de plagen. Gedurende de volgende drie dagen werd de duisternis zo tastbaar dat geen Egyptenaar die zat toen het begon, kon opstaan van zijn plaats, en geen Egyptenaar die stond toen het begon, kon gaan zitten. De Israëlieten echter doorzochten gedurende deze drie dagen vrijelijk de woningen van de Egyptenaren en noteerden de bezittingen van de Egyptenaren en waar zij die bewaarden. Bovendien was er gedurende deze zes dagen licht voor alle Israëlieten in hun woningen; de duisternis bedekte het district Gosen niet.”

Chassidische inzichten

De Egyptenaren namen, zoals vele oude volkeren, aan dat de tegengestelde krachten van dag en nacht, licht en duisternis, de manifestatie waren van twee tegengestelde godheden. Daarom liet G-d duisternis en licht gelijktijdig optreden, zodat zij konden zien dat de natuur wordt geregeerd door één, opperste macht.

Niet alleen oude volkeren

Ook nu nog zijn er geloofssystemen en mensen die geloven in een god van het kwaad. Zij kunnen niet geloven wat Jesaja zegt:

יוֹצֵ֥ר אוֹר֙ וּבוֹרֵ֣א חֹ֔שֶׁךְ עֹשֶׂ֥ה שָׁל֖וֹם וּב֣וֹרֵא רָ֑ע אֲנִ֥י יְהֹוָ֖ה עֹשֶׂ֥ה כׇל-אֵֽלֶּה׃

“Ik vorm licht en schep duisternis, Ik maak wel en wee, Ik de H-r doe al deze dingen.”

Alles komt uit de handen van Hasjem. Voor mensen die op Hem vertrouwen, is alles licht, en Hij zal hen Zijn licht steeds meer doen zien en begrijpen, wanneer het donker lijkt. Men zal gaan onderzoeken en begrijpen waarvoor het donker lijkt, namelijk om het Licht te zoeken.

Voor mensen die geen relatie met Hasjem hebben, lijkt de wereld donker en troebel, omdat zij Zijn daden niet herkennen en erkennen. Want duisternis is niet anders dan niet kunnen waarnemen – de afwezigheid van licht. De lichtpuntjes die zij in hun leven ontvangen, worden omhuld door duisternis, zodat ze snel vervagen, onopgemerkt blijven of vergeten worden.

Bronnen: Kehot Chumash Bo

Door Angelique Sijbolts

Link to the blog in Englisch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *