Home » Dagelijkse Wijsheid 29 Tevet 5783

Dagelijkse Wijsheid 29 Tevet 5783

22 Januari 2023

Exodus 10:4

כִּ֛י אִם-מָאֵ֥ן אַתָּ֖ה לְשַׁלֵּ֣חַ אֶת-עַמִּ֑י הִנְנִ֨י מֵבִ֥יא מָחָ֛ר אַרְבֶּ֖ה בִּגְבֻלֶֽךָ׃

“Want als jullie weigeren Mijn volk te laten gaan, zal Ik morgen sprinkhanen over jullie grondgebied brengen.”

Het is nooit te laat

Het feit dat G-d Farao waarschuwde dat hij gestraft zou worden voor het niet gehoorzamen aan Mozes’ eis betekent dat de deur naar berouw openstaat. Toegegeven, G-d had Farao koppig gemaakt, maar dat betekende alleen dat het voor hem moeilijk was om zich te bekeren. Als Farao de innerlijke kracht had opgebracht om naar zijn geweten te luisteren, had hij de Joden kunnen laten gaan en zichzelf en zijn land de dreigende ondergang kunnen besparen.

Les 1

Noachieden komen uit een wereld die vaak zeer vervreemd is van Hasjem. Andere normen en waarden en vooral een heel ander beeld van G-d.

Zelf kom ik oorspronkelijk uit een zeer kleine sektarische christelijke stroming, waarvan ik kan zeggen dat het in alles het compleet tegenovergestelde was van wat ik nu als Noachide ken en leer.

Diep van binnen was er echter altijd een stemmetje dat zei dat het de verkeerde weg was. Dus hoe ver weg de waarheid ook lijkt te zijn, hoe dicht de deur ook lijkt te zijn…. als we echt een relatie met Hasjem willen, wijst Hij de juiste weg en brengt Hij de juiste mensen op ons pad.

Les 2

Wanneer wij met familie en vrienden over ons nieuwe Noachidische pad praten, kunnen wij veel weerstand ervaren, terwijl wij hen zo graag willen aanmoedigen om buiten hun eigen denkbeeldige grenzen te treden en verder te kijken en te onderzoeken dan wat zij kennen.

Soms lijken we een roepende in de woestijn, soms voelen we ons een melaatse die zich niet meer mag voegen bij de groep mensen om ons heen. We zien bij de mensen om ons heen woede, frustratie en het verbreken van vriendschappen.

Maar we mogen altijd hopen, dat zoals Hasjem Farao een weg gaf om tot Hem terug te keren, hetzelfde geldt voor onze buren, ook al lijkt het ons onmogelijk.

Bronnen: Dagelijkse Wijsheid van de Lubavitscher Rebbe

Door Angelique Sijbolts

Link to the blog in English

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *