Home » Parasha Va’eira – Opdat Egypt G-d zal kennen

Parasha Va’eira – Opdat Egypt G-d zal kennen

Geschreven door Rabbi Tani Burton

Eén verhaal of meer dan één?

Op het eerste gezicht lijken de Tora-gedeeltes van Sjemot tot Besjalach uit één verhaal te bestaan – namelijk de uittocht van de Israëlieten uit Egypte. De opeenvolging van gebeurtenissen is ons allen bekend: de wrede onderwerping van de Israëlieten; Mozes die in een rieten mand op het water wordt geworpen; zijn vlucht naar Midian om de moorddadige Farao te ontlopen; het brandende braambos; Mozes krijgt van G-d de opdracht de Israëlieten uit Egypte te leiden; de tien plagen; de uittocht; de splitsing van de Rode Zee; de uiteindelijke ondergang van de Egyptische troepen en de weg naar de Sinaï.

Maar een diepere beschouwing onthult dat er een parallel verhaal is. Niet één, maar vijf keer wordt een bepaalde boodschap aan Egypte gebracht via de persoonlijkheid van Farao. Het wordt op verschillende manieren verwoord, maar betekent in wezen hetzelfde. Hier zijn de eerste vier:

1 Voorafgaand aan de toenadering van Mozes en Aäron tot Farao:

En de Egyptenaren zullen weten dat Ik de H-r ben wanneer Ik Mijn Hand over Egypte uitstrek en de kinderen van Israël uit hun midden breng (Exodus 7:5).

2 Nasleep van de kikkerplaag:

[Mozes zei], wanneer moet ik voor u en uw dienaren bidden, dat de kikkers van u en uw huis worden afgesneden? En hij [Farao] zei: “morgen”. En (Mozes) zei: “[het zal zijn] overeenkomstig uw woorden, opdat u weet dat er geen H-r is als onze G-d”. (Exodus 8:6)

3 Voor de plaag der beesten:

En Ik zal op die dag het land van Gosen, waarop Mijn volk staat, scheiden om de beesten daar te weren, opdat jullie weten dat Ik de L-rd ben in het land. (8:18)

4 Een waarschuwing over de laatste plaag (de dood van de eerstgeborenen):

Voor deze tijd zal Ik al Mijn plagen zenden over uw hart en uw dienaren en uw volk, opdat u weet dat er niemand is zoals Ik in het hele land (Exodus 9:14).

De zin komt vijf keer voor, in verschillende bewoordingen. Elke keer markeert לְמַעַן תֵּדְעוּ (“opdat u het weet”) een aspect van de plagen dat onmiskenbaar wonderbaar is.

Nu worden zes van de tien plagen in deze pararsha verteld, en slechts drie van deze uitspraken worden aan Farao gedaan, en alleen in verband met deze specifieke plagen. Wat maakt deze plagen zo bijzonder dat ze het recht hebben om doorspekt te worden met de boodschap “opdat jullie weten dat Ik G-d ben”? Om deze vraag te beantwoorden moeten we rekening houden met twee factoren. De eerste is het feit dat dingen die bovennatuurlijk lijken vaak kunnen worden toegeschreven aan natuurlijke verschijnselen. Er gebeuren immers vreemde dingen die we niet kunnen verklaren, maar we weten dat dit niet betekent dat ze bovennatuurlijk zijn. Ten tweede was tovenarij gebruikelijk in de oude wereld, en zoals de Tora beschrijft, waren de tovenaars van de Farao in staat de wonderen na te bootsen die G-d door Mozes en Aäron had verricht. Tot de derde plaag konden hun daden worden afgedaan als tovenarij.

Vanaf welk punt werd het “de vinger van G-d”?

Maar tijdens de luizenplaag gaven de tovenaars toe: “Dit is de Vinger van G-d” (ibid., 8:15). Het spel was veranderd. Niet langer konden deze onnatuurlijke gebeurtenissen worden verklaard als door mensen gemaakt, zelfs niet als door mensen uitgevoerde magie. Het kon alleen G-d zijn. En in de drie hierboven genoemde uitspraken, waar gebeurtenissen worden voorspeld met het voorbehoud dat zij zullen plaatsvinden “opdat jullie weten dat Ik de H-r G-d ben”, is het duidelijk dat alleen G-d deze dingen kan doen.

Alleen G-d kan een hele natie van drie miljoen zielen identificeren en uit een andere natie halen.

Alleen G-d kon de kikkers uit Egypte in één keer verwijderen, op een specifiek moment.

Alleen G-d kan een plaag sturen die zo precies kan zijn dat het alleen de eerstgeboren zoon van elk huishouden in een heel rijk treft.

Als het iets is wat alleen G-d kan doen, stelt het getuige zijn ervan de waarnemer in staat om “te weten dat [Hij] de H-r is”.

Wat was het werkelijke doel van de plagen?

G-d verordende aan Abraham dat zijn nakomelingen slaven zouden worden voor een periode van 400 jaar, maar zouden worden vrijgelaten (Genesis 15:13-14). De verlossing van de Israëlieten was aanstaande, ongeacht de Tien Plagen. Waarom vonden deze plagen dan plaats? Zodat “de Egyptenaren zullen weten dat Ik de H-r ben”.

Dit is het parallelle verhaal. G-d had een boodschap aan Egypte in het bijzonder, en aan de wereld in het algemeen.

Het oude Egyptische Rijk was niet alleen de meest vooruitstrevende en geavanceerde samenleving in de oude wereld. Veel van haar prestaties zijn tot op de dag van vandaag voelbaar, en overtreffen zelfs ons begrip. De Egyptenaren bereikten ongelooflijke doorbraken in geneeskunde, astronomie, wiskunde, architectuur, techniek en technologie. De snelheid waarmee de massieve piramides werden gebouwd – het delven en vervoeren van de massieve stenen waaruit ze zijn gemaakt – heeft ingenieurs en bouwers tot op de dag van vandaag verbaasd. De Ebers Papyrus is de oudst bekende medische tekst, die meer dan 700 remedies bevat; van Egyptische genezers is bekend dat zij operaties uitvoerden.

Wij gebruiken nog steeds veel dingen die de Egyptenaren gebruikten en in veel gevallen uitvonden, zoals cosmetica, inkt en papier. Zij gebruikten cannabis en dronken granaatappelsap lang voordat de meest neuroplastisch denkende onder ons verschenen. Hun levenswijze was egalitair, millennia voordat het idee van gelijkheid van de seksen een kenmerk werd van de moderne, democratische samenleving. Het duizelt de geest als je bedenkt wat Egypte had kunnen bereiken als de beschaving tot op de dag van vandaag ongecontroleerd had voortbestaan.

Maar de belangrijkste prestatie van Egypte was de beheersing van de Nijl. Ze observeerden en berekenden de eb en vloed, en bouwden een enorm, complex irrigatiesysteem dat hen in staat stelde een enorm landbouwgebied te bewerken. Het was genoeg om de bevolking van een rijk te onderhouden, een woestijn te veranderen in een “groene tuin” (Deuteronomium 11:10), en de basis te leggen voor een gezond en natuurlijk leven.

De Nijl wordt vele malen in de Schrift genoemd, zowel als lofzang op Egypte als als basis voor haar kastijding. We kunnen dit zien in het feit dat Mozes de opdracht kreeg om G-ds ultimatums aan Farao bij de rivier over te brengen, en in Ezechiël hoofdstuk 32, waar de uiteindelijke en definitieve ondergang van Egypte wordt voorspeld, met gebruikmaking van de metafoor van Farao als een zeeslang die de Nijl beheerst. De Nijl maakte Egypte onafhankelijk en zelfvoorzienend, en daarin schuilt het gevaar.

Zoals we zagen bij de toren van Babel, is technische vooruitgang niet noodzakelijkerwijs de verlossende factor van een samenleving. Het kan een teken zijn van wijsheid, innovatie en vindingrijkheid. Maar op hetzelfde moment dat Egypte zijn hoogtepunt als beschaving bereikte, had het een van zijn etnische bevolkingsgroepen uitgekozen voor onderdrukking en slopende slavenarbeid. Vergeet niet dat slavernij een verschijnsel was dat gedurende de hele menselijke geschiedenis heeft bestaan, ook al is het uit het westerse leven verdwenen (het wordt nog steeds toegepast in 167 landen wereldwijd). Toch waren er vaak wetten die het welzijn van de slaaf beschermden. De vorm van slavernij van de Egyptenaren was echter een verschrikkelijk onrecht.

Wanneer maatschappelijke vooruitgang gepaard gaat met onmenselijkheid jegens de mens, verliest de vooruitgang zijn waarde. Het grote Egyptische rijk kon zijn bestaan niet langer rechtvaardigen op basis van zijn verfijning. Maar voordat Farao en zijn legers volledig werden vernietigd, voorzag G-d hen van een weg naar verlossing. G-d zei tegen Farao, die zelf een eerstgeboren zoon was: “Maar het is hiervoor dat Ik je heb laten staan: zodat je Mijn Kracht zult zien, en zodat je Mijn Naam in het hele land zult vertellen” (Exodus 9:16).

De Ba’al HaTurim, die de midrasj citeert, stelt: “wanneer de Heilige, Gezegend is Hij, een oordeel velt over boosdoeners, wordt Zijn Naam verheven” (ibid., vgl. Mechilta Beshalach 14:4). Aan de andere kant bood G-d Farao een kans om zich te bekeren, want “G-d verlangt niet de dood van de goddeloze, maar dat hij zich bekeert en leeft” (Seforno; Ezechiël 18:32).

G-ds Naam zal hoe dan ook geheiligd worden

G-ds Naam wordt hoe dan ook geheiligd – of de goddelozen nu gestraft worden of dat zij teshuvah (berouw) doen. G-d bood Farao een kans om deze situatie om te draaien: de Israëlieten vrijlaten, berouw tonen en anderen in het hele land aanmoedigen om tot G-d te komen, of vernietigd worden. Hoe dan ook, G-ds Naam zou verheven worden, zelfs als de wereld haar grootste beschaving moest verliezen. Farao koos helaas het pad van vernietiging.

Het hierboven genoemde parallelle verhaal is de oproep van G-d aan alle volkeren van de wereld om Hem te erkennen en te dienen. Rabbi Nachman van Breslov merkt op: “Toen Yitro kwam, werd de Naam van de Heilige, gezegend is Hij, verheerlijkt (Zohar, Yitro, 69a). Dit is gerelateerd aan het concept van, “vertel van Zijn Glorie onder de naties”. Want wanneer zij die ver weg zijn zich dicht bij de dienst van G-d brengen, is dit zelf de verheerlijking van Zijn Naam. (Likkutei Moharan I:59)

Mogen we gezegend zijn om G-ds oproep te horen, en Zijn Naam te vertellen in het hele land.


Geschreven door Rabbi Tani Burton


Een link naar het origineel: Parshah Va’eira: So That Egypt Will Know G-d (noahideacademy.org)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *