Home » Dagelijks Vers: Exodus 10:23

Dagelijks Vers: Exodus 10:23

Maandag 1 Shevet 5783 (23.01.23)

Jezelf met het leven verbinden?

לֹֽא-רָא֞וּ אִ֣ישׁ אֶת-אָחִ֗יו וְלֹא-קָ֛מוּ אִ֥ישׁ מִתַּחְתָּ֖יו שְׁלֹ֣שֶׁת יָמִ֑ים וּֽלְכׇל-בְּנֵ֧י יִשְׂרָאֵ֛ל הָ֥יָה א֖וֹר בְּמוֹשְׁבֹתָֽם׃

“Geen Egyptenaar kon zijn broer zien, maar de duisternis belemmerde het zicht van de Israëlieten niet. Gedurende deze eerste drie dagen stierven de Israëlieten die Egypte niet wilden verlaten – vier vijfde van de bevolking – en dit gebeurde juist toen de Egyptenaren het niet konden zien, zodat ze niet moesten denken dat deze Joden stierven aan dezelfde oorzaak als waaraan de Egyptenaren stierven tijdens de plagen. Gedurende de volgende drie dagen werd de duisternis zo tastbaar dat geen Egyptenaar die zat toen het begon, kon opstaan van zijn plaats, en geen Egyptenaar die stond toen het begon, kon gaan zitten. De Israëlieten echter doorzochten gedurende deze drie dagen vrijelijk de woningen van de Egyptenaren en noteerden de bezittingen van de Egyptenaren en waar zij die bewaarden. Bovendien was er gedurende deze zes dagen licht voor alle Israëlieten in hun woningen; de duisternis bedekte het district Gosen niet.”

HasHem dwong de Joden die niet wilden vertrekken, niet om dat te doen. Door ervoor te kiezen in Egypte te blijven, ontkenden deze individuen het doel van hun bestaan; hun leven verloor zijn betekenis en moest worden beëindigd. Dit proces zuiverde het Joodse volk, zoals wijn gezuiverd wordt als de droesem en andere onzuiverheden na verloop van tijd bezinken.

In de toekomstige verlossing uit de huidige en definitieve ballingschap zullen daarentegen zelfs de Joden die niet bewust verlost willen worden, uit de ballingschap worden gehaald.

In Egypte was er – bij wijze van spreken – een natuurlijke band tussen HasHem en Zijn Volk, zoals de band tussen een Vader en een kind. En een kind heeft – zeker in de puberteit – de keuze en het vermogen om tegen de wil van de Vader in te gaan.

Nadat de Tora door Hashem was gegeven bij Sinaï en het volk die accepteerde, verdiepte deze ouder-kind band zich. Het wortelde het volk in Zijn essentie. Daardoor werd het volk volledig één met Hasjem, waardoor alleen verlossing en leven mogelijk is.

Net zoals HaHjem het volk niet dwong Egypte te verlaten, dwong Hij de Noachieden niet hun Egypte te verlaten.

De Noachieden die ervoor kiezen om in Egypte te blijven, kunnen heel goed goede en oprechte mensen zijn. Zij kunnen er uit eigen logica voor kiezen om (het merendeel van) de Noachidische-wetten na te leven. Zij kiezen er echter niet vrijwillig voor om zich aan HaShem te binden, zij kiezen er niet voor om Hem als Koning Almachtig te erkennen en HasHem zal hen niet dwingen. Hij zal hen belonen voor hun goede daden, maar zij hebben zich niet verbonden aan het eeuwige leven.

Noachieden daarentegen, die er vrijwillig voor kiezen om de 7 Noachidische-wetten en hun details zorgvuldig na te leven, omdat Hasjem ze aan Mozes gaf bij de Sinaï, als erkenning dat Noachieden al eerder verplicht waren om ze na te leven, verbinden zich aan de Tora, die de boom des levens is, verbinden zich aan HaShem, die de bron des levens is. Deze Noachieden zullen het hun toekomende deel ontvangen in de Komende Wereld.

Wie zich vrijwillig met het Leven verbindt, zal in alle eeuwigheid met het Leven verbonden zijn.


Geschreven door Angelique Sijbolts

Link to the blog in Englisch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *